Ψυχοκινητική εξέλιξη του παιδιού τον πρώτο χρόνο
Νεογέννητο: Έχει το κεφάλι γυρισμένο στο πλάι και τα χέρια σε κλειστά σε μπουνίτσες..
1ος μήνας: Όταν είναι μπρούμυτα ανασηκώνει το κεφαλάκι του. Αρχίζει να προσηλώνει τα μάτια στο πρόσωπο της μητέρας.
2ος μήνας: Χαμογελάει, γνωρίζει τα οικεία πρόσωπα.
3ος μήνας: Γελάει φωναχτά, βγάζει κραυγούλες (αγκου, αα, ου), παρακολουθεί ένα αντικείμενο κι απλώνει τα χέρια να το πιάσει, στηρίζει καλά το κεφάλι και σηκώνει το κορμάκι του με τα χέρια όταν είναι μπρούμυτα.
4ος μήνας: Πιάνει αντικείμενα με τα χέρια του και τα φέρνει στο στόμα.
5ος μήνας: Χαμογελάει στο είδωλό του στον καθρέφτη, κλωτσάει ζωηρά και κινεί τα χέρια του εκούσια.
6ος μήνας: Γυρίζει από μπρούμυτα ανάσκελα, αρχίζει να κάθεται με υποστήριξη, μεταφέρει αντικείμενα από το ένα χέρι στο άλλο, πετάει αντικείμενα όταν δε τα θέλει.
7ος μήνας: Κάθεται χωρίς υποστήριξη, στηρίζει το βάρος στα πόδια του, γυρίζει το κεφάλι κι εντοπίζει με τα μάτια την προέλευση ενός θορύβου. Μετακινείται έρποντας, δηλαδή σέρνεται με την κοιλίτσα του.
8ος μήνας: Τα βρέφη σ’ αυτή την ηλικία είναι κοινωνικά αλλά παράλληλα πολύ εξαρτημένα από την μητέρα τους, μπαμπαλίζουν δηλαδή λένε συλλαβές όπως μπα-μπα, ντα-ντα. Κρατάνε αντικείμενα με τα δύο χέρια και τα χτυπάνε μεταξύ τους.
9ος μήνας: Ξεκινάει το μπουσούλημα και ταυτόχρονα η εξερεύνηση του σπιτιού. Στέκεται όρθιο όταν υποστηρίζεται. Κάθεται πολύ σταθερά στον ποπό του και μπορεί σ’αυτή την θέση να παίξει με παιχνίδια.
10ος μήνας: Πιάνει τα αντικείμενα χρησιμοποιώντας τον δείκτη και τον αντίχειρα. Μπορεί να πετάξει μια μπάλα αν του ζητηθεί.
11ος μήνας: Μαθαίνει να κάνει διάφορες κινήσεις(π.χ. αντίο, παλαμάκια, να στείλει φιλάκια). Σηκώνεται όρθιο από την καθιστή θέση πιάνοντας έπιπλα. Στέκεται στιγμιαία χωρίς υποστήριξη.
12ος μήνας: Περπατάει άμα του κρατάμε το ένα χέρι ή κάνει λίγα βήματα μόνο του. Λέει λεξούλες με νόημα(μαμά, άτα, νταντά κτλ). Αναγνωρίζει το όνομά του.