Πνιγμονή
Κάθε χρόνο πολλά παιδιά, αλλά και ενήλικες χάνουν τη ζωή τους από απόφραξη των αναπνευστικών οδών μετά από εισρόφηση ξένου σώματος. Οι περισσότεροι από εμάς κάποτε κινδυνέψαμε να πνιγούμε από "στραβοκατάπημα".
Συχνότερα παθαίνουν πνιγμονή παιδιά κάτω από τα 4 χρόνια, ενώ σε βρέφη μικρότερα του χρόνου η πνιγμονή αποτελεί τη συχνότερη αιτία θανάτου από ατύχημα. Χρειάζεται λοιπόν περισσότερη προσοχή για πρόληψη σʼ αυτές τις ηλικίες.
Τα μωρά μαθαίνουν να βάζουν διάφορα αντικείμενα στο στόμα. Έτσι μπορούν εύκολα να πνιγούν με μικροαντικείμενα όπως κουμπιά, κέρματα, καπάκια από μπουκάλια, τσόφλια από αυγό, μικρά παιγνίδια, όπως γυάλινα μάτια μιας κούκλας κλπ.
Μη δίνετε ξηρούς καρπούς, σε παιδιά μικρότερα από 5 ετών. Είναι πολύ συχνή αιτία πνιγμονής.
Μην αμελείτε να αντικαθιστάτε έγκαιρα την φθαρμένη πιπίλα από το βρέφος ή το νήπιο. Μπορεί ένα κομματάκι να αποκολληθεί και να πνίξει το παιδί.
Δεν πρέπει ποτέ να αφήνετε μόνο ένα μωρό όταν τρώει.
Αντιμετώπιση
Αν το μωρό σας δυσκολεύεται να αναπνεύσει ή πνίγεται από κάποιο αντικείμενο, θα χρειαστεί να κάνετε κάτι για να αφαιρέσετε το αντικείμενο που του φράσσει τη δίοδο του αέρα. Το μωρό μπορεί να έχει μελανιάσει, να δυσκολεύεται να αναπνεύσει ή να βγάζει τσιριχτούς ήχους.
- Δώστε του 5 σταθερά χτυπήματα στην πλάτη, ανάμεσα στις ωμοπλάτες, με τη βάση της παλάμης
- Κρατήστε το κεφάλι χαμηλότερα από το σώμα.
- Κάντε του 5 πιέσεις στο στήθος όπως στην τεχνητή αναπνοή , αλλά με πιο αργό ρυθμό.
- Κοιτάξτε μέσα στο στόμα του βρέφους
- Αφαιρέστε οποιοδήποτε αντικείμενο, αν είναι ορατό, με τα δάχτυλά σας.
- Μην βάλετε τα δάχτυλά σας μέσα στο στόμα του βρέφους για να βρείτε το αντικείμενο, παρά μόνο αν βλέπετε το αντικείμενο.
- Συνεχίστε τα χτυπήματα στην πλάτη και τις πιέσεις στο στήθος έως ότου το αντικείμενο αφαιρεθεί ή έως ότου το μωρό μπορέσει να αναπνεύσει.
- Αν το βρέφος χάσει τις αισθήσεις του, ξεκινήστε τεχνητή αναπνοή.
Προσοχή: εάν βήχει, αυτό σημαίνει ότι το μωρό αναπνέει. Δώστε ελαφρά χτυπήματα στην πλάτη και τίποτε άλλο. Κρατείστε όσο γίνεται την ψυχραιμία σας και μην δείξετε ταραχή προς το παιδί.