Πυρετός
Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι ο πυρετός είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού μας και μάλιστα μέρος της άμυνας μας. Πυρετός μέχρι 38,5°C, σε ένα παιδί που δεν φαίνεται να πάσχει, δεν χρειάζεται καμία φαρμακευτική αντιμετώπιση.
Πριν από οποιαδήποτε άλλη κίνηση, χορηγείστε στο παιδί όσο το δυνατό περισσότερα υγρά (νερό, γάλα, χυμό, σούπα ή ότι άλλο μας ζητήσει). Μην πιέζετε το παιδί γιατί μπορεί από αντίδραση και μόνο να σταματήσει να πίνει ή ακόμα χειρότερα να κάνει εμετό ότι έχει πιει. Αφήστε το να δείξει μόνο του ότι διψάει.
Εάν το παιδί σας φαίνετε άρρωστο, μετρήστε την θερμοκρασία του. Κάτω από 38°C απλά το παρακολουθείτε. Μεταξύ 38 με 38,5°C, εάν το παιδί είναι σε καλή γενική κατάσταση και παίζει, επαναλάβετε την θερμομέτρηση μετά από 20' με 30'. Εάν από την άλλη, δείχνει να πάσχει ή η θερμοκρασία του είναι μεγαλύτερη από 39°C, δώστε του αντιπυρετικό και ξαναμετρήστε την θερμοκρασία μετά από περίπου μισή ώρα.
Τα πρώτα 30ʼ μετά την λήψη του αντιπυρετικού το μόνο που προσπαθούμε είναι να κάνουμε το παιδί να αισθάνεται όσο πιο άνετα. Εάν μας πει ή δείχνει ότι κρυώνει το σκεπάζουμε. Όσο ο θερμοστάτης στον εγκέφαλό του είναι ρυθμισμένος σε υψηλή θερμοκρασία, να αποφεύγουμε συνθήκες ή πρακτικές που θα δημιουργήσουν μεγαλύτερη προσπάθεια(ρίγος, αύξηση του μεταβολισμού…) για να αυξήσει τη θερμοκρασία ο οργανισμός του, άρα καταπόνηση και σπατάλη ενέργειας και δυνάμεων.
Μεγάλη προσοχή: ανησυχούμε όταν το παιδί έχει υπνηλία όταν είναι απύρετο και δεν φτιάχνει η διάθεση του όταν του πέσει ο πυρετός.
Πάντα σε εμπύρετα βγάζουμε τα ρούχα του παιδιού και βλέπουμε μην έχει κάποιο αιμορραγικό εξάνθημα (εξάνθημα που δεν εξαφανίζεται όταν τεντώνουμε το δέρμα ανάμεσα στα δύο δάκτυλά μας) που είναι ενδεικτικό σοβαρής νόσου.